Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
13.02.2022, 11:00

Το HoReCa αλλάζει - Τι αλλάζει στην κατανάλωση (B' MEPOΣ)

Το HoReCa αλλάζει - Τι αλλάζει στην κατανάλωση (B' MEPOΣ)

 Τη μεγαλύτερη και πιο περιεκτική έρευνα για τη νέα εποχή του κλάδου HoReCa παρουσίασε στην HORECA 2022 η Coca-Cola Τρία Έψιλον, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της από τις εταιρείες, MSPS και Αlternative, το δεύτερο μέρος της οποίας παραθέτει το σημερινό τεύχος του FnB Daily και το horecaopen.com.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΣΤΑ CAFE

"Έχουν αλλάξει οι επιλογές και οι προτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με το που βγαίνουν και έτσι, τα cafe και τα εστιατόρια/ταβέρνες είναι πρώτα σε προτίμηση, ενώ η προτίμηση σε cafe bar έχει μειωθεί αισθητά, τόσο λόγω των lockdowns, όσο και λόγω του ότι οι καταναλωτές επιλέγουν άλλου τύπου διασκέδασης πλέον, που είναι πιο χαλαρή.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Αναφορικά με το ποια ημέρα της εβδομάδας προτιμούν οι καταναλωτές να βγαίνουν, το Σάββατο παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις, σε ποσοστό 28%, ενώ ακολουθεί η Πέμπτη (25%).


ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Τα cafe έχουν δει την υψηλότερη επισκεψιμότητα, με το 95% των καταναλωτών να αναφέρει ότι έχει επισκεφθεί ένα cafe τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ ακολουθούν οι ταβέρνες (89%) και τα εστιατόρια (84%). Ωστόσο τους τελευταίους 12 μήνες, η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί 6% στα καφέ, 12% στις ταβέρνες, 21% στα εστιατόρια, 23% στα καφέ -μπαρ, 20% στα fast food, 37% στα μπαρ - εστιατόρια, 30% στα μπαρ και 51% στα club.

 

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Οι καταναλωτές δείχνουν επίσης, να προτιμούν να βγαίνουν με τους συζύγους/συντρόφους τους, ενώ όταν βγαίνουν με παρέες, αυτές είναι μικρές (2-4 άτομα), σε ποσοστό 69%.


ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική (68%) είναι αυτό που ζητούν περισσότερο οι καταναλωτές όταν βγαίνουν, ενώ ακολουθούν η παρέα (62%) και η τοποθεσία (23%) του καταστήματος. 

 


Αναφορικά με τον χώρο, στα συν αναφέρονται η ωραία θέα, η πρόσβαση για ΑΜΕΑ, ενώ σαν μειονεκτήματα, οι καταναλωτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τη δύσκολη πρόσβαση, την ελλιπή καθαριότητα, τον θόρυβο και το να επιτρέπεται το κάπνισμα. 

 


ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα, οι καταναλωτές ζητούν ποικιλία στο μενού, με σπέσιαλ επιλογές, vegan & vegetarian, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των ποτών. 

 


ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Στην κατηγορία των μη αλκοολούχων, το τελευταίο δωδεκάμηνο, η κατανάλωση στα αναψυκτικά με ζάχαρη έχει υποχωρήσει κατά 18% και κατά 16% στα sugar free αναψυκτικά. Στο φυσικό μεταλλικό νερό, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 17% και κατά 27% στο ανθρακούχο. Πίεση δέχθηκαν οι χυμοί, όπου η κατανάλωση υποχώρησε κατά 32%, ενώ στο τσάι, το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 29%. 

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αναφορικά με την κατανάλωση του καφέ, διαπιστώνεται ότι οι καταναλωτές άφησαν στην άκρη τους ready cold coffees, προϊόντα που θα καταναλώνονται ίσως περισσότερο on the go (μειώθηκαν οι μετακινήσιες λόγω πανδημίας) και προτίμησαν espresso και cappuccino που μπορούν να φτιάξουν και σπίτι. Επίσης. αύξησαν την κατανάλωση σε γλυκά, αλλά κυρίως σε chips, μπισκότα και ξηρούς καρπούς.

ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

Εξετάζοντας τις επιλογές των καταναλωτών, τo κρασί και η μπύρα μοιράζονται την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 73% στις προτιμήσεις, με την vodka να ακολουθεί, ενώ παραδοσιακά ποτά, όπως το τσίπουρο και η ρακή, έχουν το ίδιο ποσοστό προτίμησης για το καταναλωτικό κοινό, ενώ το ουίσκι κλείνει την πρώτη πεντάδα με 45%.

ΠΟΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ο παραπάνω ισχυρισμός φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και κατά την επίσκεψη των καταναλωτών στο κατάστημα διασκέδασης που επισκέφθηκαν για τελευταία φορά.

Παρατηρούμε ότι το κρασί και η μπύρα είναι στις δύο πρώτες επιλογές, ενώ ο ζεστός καφές (cappuccino), τα soft drinks και το ζεστό τσάι, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Αντιθέτως "σκληρά ποτά", όπως το ρούμι, το ουίσκι και η τεκίλα, εμφανίζονται χαμηλά στις προτιμήσεις.

Αυτό οφείλεται εν μέρει, στη στροφή των καταναλωτών σε ποτά ή αναψυκτικά που είναι περισσότερο εύκολα για καθημερινή κατανάλωση και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Επίσης, ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι και το ότι ποτά, όπως το ουίσκι, το ρούμι και η τεκίλα, καταναλώνονται σε bar, που λόγω lockdown δεν ήταν ανοικτά.


ΕΠΩΝΥΜΗ ΖΗΤΗΣΗ & ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ό,τι αφορά την επώνυμη ζήτηση προϊόντων, οι καταναλωτές φαίνεται ότι επιλέγουν με βάση την κατηγορία και έτσι όταν δεν τους ενδιαφέρει η εκάστοτε κατηγορία, δεν ενδιαφέρονται ή δεν(τους ενδιαφέρει να) γνωρίζουν και τα brands αυτής.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι η επώνυμη ζήτηση κρατά σημαντική δυναμική, αν και δεν έρχεται πρώτη στην προτίμηση των ερωτηθέντων καταναλωτών για την τελευταία περίσταση επιλογής προϊόντων. 


Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ

Αν και η πανδημία άλλαξε συνήθειες, φαίνεται ότι τη δύναμη της συνήθειας, ακόμα και όσων είναι καινούργιες, σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι δεν την έχει αλλάξει.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, το 37% των καταναλωτών απάντησε ότι οι λόγοι επιλογής ορισμένων brands εξακολουθεί να είναι λόγω συνήθειας, επειδή αυτά προτιμά για καιρό.

Η απόφαση τους φαίνεται να επηρεάζεται από πρόταση του προσωπικού των καταστημάτων μόνο σε 13%.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Οι καταναλωτές είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα καλής συμπεριφοράς από και προς το προσωπικό, ενώ τους αρέσει πολύ το pampering, “το να μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί”, ανέφερε ο κ. Βίδρας κατά την παρουσίαση.


ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας και τιμής, οι καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν, αρκεί να θεωρούν ότι το προϊόν που επιλέγουν αξίζει τα χρήματά του.

Φυσικά λένε "ναι" σε value for money προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ αρέσκονται και στις ειδικές προσφορές ανά περίσταση.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι καταναλωτές έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τον ρόλο των εταιρειών και τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία τους στο περιβάλλον, αλλά και στην επόμενη μέρα του κλάδου.

“Εμείς, ως εταιρείες που συνεργαζόμαστε με την εστίαση και μιλάμε με τους πελάτες, έχουμε έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε, τόσο στην πορεία του κλάδου, όσο και στο να μας βοηθήσουν και οι ίδιοι οι συνεργάτες μας να πάμε το industry στην επόμενη ημέρα και να το μεγαλώσουμε. Οι πελάτες έχουν ζητήσει υποστήριξη και συνεχή ανανέωση των προϊόντων. Τους αρέσουν οι νέες συσκευασίες και τα προγράμματα πιστότητας και αυτά θέλουν να είναι καλόγουστα”, επισημαίνει ο κ. Βίδρας.