Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
30.03.2022, 09:00

Εστίαση: Κανονικά τα πρόστιμα πριν τη χαλάρωση μέτρων

Εστίαση: Κανονικά τα πρόστιμα πριν τη χαλάρωση μέτρων

Η εστίαση μπορεί να περιμένει τη νέα χαλάρωση μέτρων με τους ανεμβολίαστους, ωστόσο τα πρόστιμα πέφτουν κανονικά σε ταβέρνες και εστιατόρια που δεν τηρούν τα μέτρα.

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, δηλαδή το χρονικό διάστημα από 24-03-2022 έως και 27-03-2022 (Πέμπτη - Κυριακή) πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ 147 έλεγχοι σε καταστήματα - επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και 110 έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σε Αττική, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €1.500 για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα για:

- μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων και κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων

- μη χρήση μασκών προστασίας.

Πιο αναλυτικά, συγκεκριμένα για τους ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής μέτρα στην εστίαση:

Απαγορεύεται η είσοδός του στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης -σε όσα μαγαζιά διαθέτουν ανοιχτό χώρο- με αρνητικό rapid test.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, την εργασία τους και υπηρεσίες αισθητικής πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Πότε λήγουν τα πιστοποιητικά

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα:

Εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις: Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, δεν χρειάζεται να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης.

Εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (που δεν έχει περάσει το επτάμηνο): Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις διαρκεί επτά μήνες. Αν κάποιος νοσήσει προτού προλάβει να κάνει την τρίτη δόση, τότε το πιστοποιητικό νόσησης τού χορηγείται κανονικά.

Εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (και έχει παρέλθει το επτάμηνο): Όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση και έχει περάσει το επτάμηνο θεωρούνται ανεμβολίαστοι και ισχύει ό,τι για τους υπόλοιπους, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά: Μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί για τρεις μήνες.