Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
19.01.2022, 15:00

Eatertainment & erotic eating στις βασικές φετινές τάσεις σε εστίαση

Eatertainment & erotic eating στις βασικές φετινές τάσεις σε εστίαση

Σε νέα διαφορετική πραγματικότητα μπαίνει η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και η εστίαση το 2022, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη δημιουργία εμπειρίας για τους καταναλωτές μέσα από το e-commerce και την κυκλοφορία νέων προϊόντων που δίνουν έμφαση σε πρωτότυπα συστατικά.

CHEFS ON DEMAND

Η πρώτη τάση στη λίστα του The Future Laboratory, που αναμένεται να κυριαρχήσει το 2022, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ζήτηση για συνδρομητικές πλατφόρμες και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες παραγγελίας φαγητού, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά εστιατόρια, chefs, αλλά και foodies.

Μια τέτοια πλατφόρμα είναι η DEMI Communities, οι χρήστες της οποίας μπορούν να στείλουν sms σε chefs ανά τον κόσμο για προτάσεις συνταγών, συμβουλές μαγειρικής, ενώ μπορούν να συνομιλήσουν και με άλλους foodies, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες.

Η Bright app υπόσχεται digital dinner parties, επιτρέποντας σε χρήστες να συμμετέχουν σε live συναθροίσεις με ειδήμονες σχετικά με τη μαγειρική, τη φιλοξενία, αλλά και τη διακόσμηση.

 

CRITERIA GROCERS

Μια νέα κατηγορία retailers αναμένεται να αναδυθεί την τρέχουσα χρόνια. Πρόκειται για όσους επικοινωνούν τις κοινωνικές και οικολογικές τους αξίες τους στους πελάτες τους, θέτοντας αυστηρά κριτήρια για τα προϊόντα που πωλούν. 

Ήδη, ο online food retailer, Ocado, προσφέρει στους χρήστες έναν εικονικό διάδρομο, στον οποίο μπορεί να βρει κανείς μόνο πιστοποιημένα F&B brands, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις ηθικές αξίες των αγοραστών. Ομοίως, η start up grocery platform, Hive, συνδέει τους αγοραστές με brands που διέπονται από κριτήρια, όπως είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η ανακυκλώσιμη συσκευασία και η παραγωγή τους με βάση χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Μάλιστα, κάθε brand που δεν πληρεί τα παραπάνω κριτήρια, αντιμετωπίζει το ρίσκο να αφαιρεθεί από το ράφι.

 

EATERTAINMENT SPACES

Θέλοντας να φέρουν ξανά τους καταναλωτές πίσω στα φυσικά καταστήματα εστίασης, τα brands πλέον, συνδυάζουν φαγητό, ψυχαγωγία και ιδιαίτερου design χώρους, με σκοπό να δημιουργήσουν ιδιαίτερες εμπειρίες φαγητού.

Στο Los Angeles, το Pudu Pudu είναι ένα dessert bar, το οποίο στοχεύει σε Gen Z καταναλωτές, οι οποίοι φωτογραφίζουν τις παραγγελίες τους, κοινοποιώντας τες στα social media και ενθαρρύνοντας και άλλους καταναλώτες να το επισκεφθούν. Στην Κοπεγχάγη, η δανική εταιρεία design, Vipp, άνοιξε ένα supper club,  που δείχνει το μέλλον των hybrid eatertainment experiences. Παρέχοντας παρόμοια εμπειρία για τα εστιατόρια της Μ. Ανατολής, η εταιρεία, Addmind, συνεργάζεται με την music platform, Anghami, σε μια σειρά από χώρους εστίασης στο Άμπου Ντάμπι.

 

EROTIC EATING

Μια ακόμα τάση, που φαίνεται ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, είναι η sensorial shopping experience, αλλά και τα δείπνα με επίκεντρο το άγγιγμα και την απόλαυση.

Με το 42% των ανθρώπων να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να μαγειρεύει περισσότερο μετά την πανδημία, σύμφωνα με την Deloitte, οι retailers τολμούν να προσελκύσουν καταναλωτές με πιο παιχνιδιάρικες προτάσεις.

Για παράδειγμα, στο Alimentari Flâneur, στην Νέα Υόρκη, τα προϊόντα έχουν ιδιαίτερες ετικέτες, όπως "σαγηνευτικές αγκινάρες", "femme fatale λεμόνια" κλπ.

Επιπλέον, οι εταιρείες εστιάζουν και στα συστατικά των τροφίμων που αυξάνουν την libido και πάνω σε αυτό δημιουργούν νέα προϊόντα. Για παράδειγμα, η Pearl Butter έχει λανσάρει το cacao butter "Orgasm", το οποίο παράγεται από βότανα γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, όπως είναι τα maca.

 

TIKTOK TASTES

Η επιρροή του TikTok στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, εμπνέοντας τα brands για τη δημιουργία νέων προϊόντων, καθώς και την εστίαση για νέα μενού. Το viral περιεχόμενο της εφαρμογής δημιουργεί έναν κύκλο γαστρονομικών τάσεων, καθιστώντας την ως βασικό επιταχυντή στις αλλαγές που επιτυγχάνονται σε επίπεδο συστατικών και συνταγών.

Η Modern Gourmet Foods, η εταιρεία που παράγει το BomBombs - ένα chocolate bomb που έγινε viral μέσα σε μια νύχτα στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα οι αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών στο Amazon να αυξηθούν από 1.800 σε 143.000 - εξετάζει τις τάσεις στο TikTok, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συνταγών, για να εμπνευστεί για το επόμενο λανσάρισμα, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της.

Θυμίζουμε ότι, το TikTok video με τα ζυμαρικά φούρνου με φέτα και ντομάτα που βγήκε στις ΗΠΑ το 2021 οδήγησε τη ζήτηση για φέτα σε επίπεδα τόσο υψηλά, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η αλυσίδα εφοδιασμού του προϊόντος.

Στέλλα Αυγουστάκη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.