Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.06.2022, 09:00

ΗΠΑ: Οι τάσεις δείχνουν πίεση σε εστιατόρια και καταναλωτές

ΗΠΑ: Οι τάσεις δείχνουν πίεση σε εστιατόρια και καταναλωτές

Οι καταναλωτές παγκοσμίως αισθάνονται πίεση, καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές της βενζίνης, των τροφίμων και μιας σειράς άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι κινηματογράφοι και τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής πώλησης είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που μέχρι στιγμής λένε ότι έχουν προστατευτεί από την επιβράδυνση της οικονομίας. Άλλες εταιρείες, όπως η McDonald's, βλέπουν σημάδια ότι η καταναλωτική ζήτηση εξασθενεί.

Οι άνθρωποι - σε γενικές γραμμές - εξακολουθούν να εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν για να ταξιδέψουν, να πάνε σινεμά και να πιουν ένα ή δύο ποτά, ακόμη και όταν η άνοδος των τιμών και οι φόβοι για ύφεση, τους κάνουν να υποχωρούν σε άλλους τομείς.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους αλλάζει, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός ωθεί τις τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές παντού αισθάνονται πιεσμένοι.

Καθώς οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων ανεβαίνουν, η Brigette Engler, καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οδηγεί λιγότερο συχνά στο δεύτερο σπίτι της στα βόρεια της πολιτείας και περιορίζει τα γεύματα που τρώει έξω.

"Είκοσι δολάρια φαίνονται υπερβολικά σε αυτό το σημείο για μεσημεριανό γεύμα", είπε.

Το φαγητό εκτός σπιτιού

Το κόστος για φαγητό εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 7,4% κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, αλλά οι τιμές των τροφίμων στο σπίτι αυξήθηκαν ακόμη πιο γρήγορα, κατά 11,9%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Restaurant Brands International, Jose Cil, και ο διευθύνων σύμβουλος της Wendy's, Todd Penegor, είναι μεταξύ των στελεχών που έχουν τονίσει το χάσμα ως πλεονέκτημα για τον κλάδο.

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald's, δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα έχουν αρχίσει να παραγγέλνουν φθηνότερα είδη ή να συρρικνώνουν το μέγεθος των παραγγελιών τους.

Ο αναλυτής της Barclays, Jeffrey Bernstein, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή ότι τα εστιατόρια επιταχύνουν τις εκπτώσεις, ένα σημάδι ότι αναμένουν επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα. Μεταξύ των αλυσίδων που εισήγαγαν νέες προσφορές για να προσελκύσουν πελάτες είναι η Domino's Pizza, η οποία προσφέρει πίτσες στη μισή τιμή, και η Wendy's, η οποία επανέφερε το γεύμα Biggie Bag των $5.